www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


"Šminkanje" dame stare 300 godina
 

POLJIČANI OBNAVLJAJU CRKVICU sv. ROKA

 
 

Don Jerko Bulić blagosivlje početak radova na crkvici/Mirko KOVAČEVIĆ

 
 
TUGARE - Crkvicu sv. Roka iz 17. stoljeća smještenu na proplanku Ume ponad zaselka Podume, Poljičani su, predvođeni članovima Bratovštine sv. Roka, odlučili u potpunosti rekonstruirati, s obzirom da je jedna od rijetkih poljičkih crkava koja nikada nije renovirana. Još prije nekoliko godine bratimi sv. Roka vezano uz lokalitet na kojem se nalazi starohrvatska crkvica izveli su i koordinirali niz akcija utrošivši pritom više od 3.000.000 kuna. Tri godine poslije na red je došla i sanacija tri stotine godina starog sakralnog zdanja za čiju će rekonstrukciju bratimi morati izdvojiti pola milijuna kuna.

Zahtjevne poslove pod nazorom dipl. ing. arh. Ive Buljevića obavit će domaći meštar Mate Bulić, a početak radova, koje je simbolično označio najstariji član bratovštine Jozo Bulić Joskan, blagoslovio je don Jenko Bulić. Inače cijelo ruralno naselje Ume predloženo je za upis u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, pa mještani s pravom vjeruju da će slikovito planinsko naselje zbog iznimne arhitektonske kvalitete postati mjesto za etno i ekoturizam.
 
Bratimi sv. Roka vjeruju da će uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Omiš, kao i uz pomoć ostalih donatora, uspješno privesti kraju sanaciju crkve, te objekt od velike kulturološke važnosti vratiti u vjersku, društvenu i kulturnu funkciju - kazao nam je predsjednik Odbora za obnovu crkve Ivan Lovre Mrkonjić, koji je zahvalio svima na nesebičnoj pomoći pri sanaciji, posebno ističući doprinos više savjetnice pri Konzervatorskom zavodu Anite Gamulin, kao i doprinos pročelnika Uprave za zaštitu kulture mr. Joška Belamarića.
 
 
Mladen Nejašmić
 
 

Objavljeno: 21. rujna 2003.    
IZVOR: "Slobodna Dalmacija"

 

 

 

 

 

 

 

   Back to "News"                                                                                       Top of page                                                  Back to "News - Arts, Culture &..."