www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


ŠPORTSKA UDRUGA "OMIŠ-PLIVAČKI MARATON"

Trebalo je prepoznati omiški prirodni potencijal, čisto more, povoljnu temperaturu mora tijekom ljeta, idealan položaj predviđene plivačke staze koja čitavom duljinom prati obalu kao osnovne uvjete neophodne za organizaciju zahtjevne plivačke manifestacije, pa su profesori tjelesne kulture podržani od organizatora velikog i međunarodno priznatog starogradskog Faros maratona i njegovog predsjednika gosp. Vinka Šoljana pokrenuli, te 1993. godine, danas već poznati omiški plivački maraton. Uprkos ratnom vremenu i svim nedaćama koje ono nosi.

Omiški plivački maraton koncepcijski je osmišljen kao dva maratona. Jedan maraton je tzv. rekreacijski na stazi dugoj 2 km baziran na masovnosti i sudjelovanju plivača svih uzrasta i službeni natjecateljski maraton na dužoj stazi uz sudjelovanje eminentnih plivačkih imena iz države i inozemstva.

Plivački maraton Omiš 93 održan je 11. kolovoza 1993. godine na stazi za rekreativce dugoj 2 km na kojem je sudjelovao 51 plivač-rekreativac. Na službenom maratonu na stazi dugoj 6 km natjecalo se 18 plivača. Na opće iznenađenje odaziv plivača bio je vrlo dobar što je bilo ujedno i potvrda dat treba dalje ustrajati i omogućiti djeci, mladeži i aktivnim plivačima za osobne natjecateljske, rekreacijske i zdravstvene ciljeve. Osim toga velik je doprinos maratona razvoju, promociji i unapređenju daljinskog plivanja na području RH, stvaranju uvjeta za postizanje vrhunskih rezultata, kao i promociji grada Omiša, njegove okolice i njegovih prirodnih turističkih vrijednota.

Nakon početnih uspjeha pokrenuta je inicijativa prema Hrvatskom plivačkom savezu da se u Omišu organizira natjecanje ranga prvenstva Dalmacije koje bi uz već poznati Faros maraton bilo jedino službeno natjecanje u daljinskom plicanju u RH. Podnijeta je i knadidatura.

Rezultat je ove inicijative organiziranje Prvog prvenstva Dalmacije u daljinskom plivanju na službenoj dionici u dužini od 8 km (Omiš gradska luka – uvala Velika luka – Omiš gradska luka), te rekreacijski mali maraton u dužini od 2 km (Omiš gradska luka – plaža Brzet – Omiš gradska luka). Te 1994. godine na prvom službenom maratonu sudjelovalo je 26 plivača, a na rekreacijskom 89.

Organizator svim natjecateljima osigurava: pratnju lokalnim brodicama, za svakog plivača službenog maratona barkariola, za svakog plivača liječnički pregled pre sam nastup, smještaj za plivače izvan Omiša pod imenom kluba ili pojedinačno. Ronitelji također jamče sigurnost plivačima, a dogovori, pozivi i uopće komunikacija za vrijeme natjecanja između ekipa koje prate plivače, liječničke ekipe i rukovodstva natjecanja odvija se radio vezom.

Predviđene su i nagrade najboljima (pehari i novčane), te službene majice i diplome svim sudionicima natjecanja. Kulminacija svih događaja je svečano proglašenje pobjednika u Gradskoj luci – Mul. Posebne nagrade uručuju se tekođer najstarijem i najmlađem natjecatelju. Traicionalno već, organizatori, gosti i plivači maratona 8 km odlaze na zajednički objed nakon završetka svih obveza službenog dijela natjecanja, na zabavu i druženje uz podjelu novčanih nagrada.

U proteklim godinama stjecala su se organizacijska iskustva, postizali sve bolji rezultati, a uz sve to osjetno iz godine u godinu povećavao se broj sudionika na obje dionice. Iz tablice vidlijivo je povećanje broja sudionika omiškog maratona i daje potvrdu da daljinsko plivanje kao mlad sport na našem području ima sve više pristaša.

 

ORGANIZACIJSKI ODBOR

 

Piše: Joško Plastić  
IZVOR: Službene stranice: 
ŠPORTSKA UDRUGA "OMIŠ-PLIVAČKI MARATON"

 

 

Za rezultate do sada održanih omiških plivačkiih maratona pritisnite ovdje.

 

 

IZVOR: Službene stranice: 

ŠPORTSKA UDRUGA "OMIŠ-PLIVAČKI MARATON"

 

     Back                                                                                                         Top of page