www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Parada automobila starijih od vozača

 

SPLIT - PETI MEĐUNARODNI OLDTIMER RALLY OKUPIO ZALJUBLJENIKE VREMEŠNIH LJEPOTANA IZ HRVATSKE, BiH, SLOVENIJE I NJEMAČKE

 
 
 

 

Ja toliko volim sve ovo da zbog jedne jedine felge koja mi nedostaje prijeđem i tisuću kilometara - kazivao nam je Zvonko Marković, dopredsjednik zadarskog Kluba oldtimera, koji je, jednako kao i 75-godišnji Slavko Kuvačić, uživao u promenadi od Splita, preko Solina, sve do Makarske.

S jučer prigodno sunčane Rive startao je peti Međunarodni oldtimer rally na kojem je svoje oldschool limene ljubimce izložilo i provozalo čak 40 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke. Nakon što su se, dakle, okupili na Rivi i znatiželjnim Splićanima odgovarali na pitanja o karakteristikama svih tih sjajnih, brižljivo dotjeranih automobila, koji nekim čudom i voze, premda su često i stariji od svojih vozača, u špaliru su se zaputili put Solina.

No najstariji hrvatski vozač oldtimera, član splitskog Kluba klasičnih automobila Slavko Kuvačić, kojemu je 75 godina, a njegovu automobilu, francuskom Lebuire Leonu još šest više, revijalnu je utrku morao prekinuti već na Kmanu. 
- Ne mogu dalje s njim, nešto ne štima, ali kamo sreće da je to jedino što ne mogu u ovim godinama - "udario" je brigu na veselje raspoloženi Slavko. Ali iskusnog vozača poput njega, koji je provozio još daleke ratne 1944., kada je, nakon oslobođenja Dubrovnika, zasjeo u automobil za koji kaže da se zvao nešto poput "študebeke" (pa se vi sad smijte, ali čovjek tako kaže!) - ništa nije iznenadilo. Odmah se na mjestu nezgode odnekud stvorio popularni Kovčo i njegova vučna služba, koji već godinama besplatno šlepa njihova vozila kad zakažu i na usluzi im je dan-noć. Slavko je, pak, vožnju nastavio u svom drugom oldtimeru - mercedesu cabriju iz 1926. Kupio mu ga je sin u Americi prije mjesec dana, ne bez ponosa nam je kazao Slavko, u čijoj se kolekciji oldtimera nalazi čak sedam automobila. Tajnik Kluba klasičnih automobila Split, koji i potpisuje organizaciju ovoga rallyja, Fabijan Viđak, odmah nam je na licu mjesta izreferirao karakteristike Slavkova kabrioleta.

Dakle, riječ je o replici automobila kakvi već odavno izumiru. Replika se napravi tako da se na karoseriju VW bube nadogradi neka druga auto-marka, najčešće mercedes. A kabrioleti su nekako najpopularniji. Štoviše, i ovakve utrke sve više uzimaju maha, čak i u Hrvatskoj, pogotovo nakon što je prije nekoliko godina liberaliziran uvoz oldtimera. Od tada je, doznajemo, uvezeno čak 20 takvih starih ljepotana.

I tako, riječ po riječ, evo nas u Solinu. Jedino su vaša novinarka i Viđak stigli u suvremenome mercedesu, vlasništvu Zvonka Markovića, dopredsjednika zadarskog Kluba oldtimera Sveti Krševan.
- Joj, pa ko da ti je prvi put. Čovječe, od Splita si vozio na ručnoj - ukorio je Zvonko Viđaka kad smo "pristali" na parkingu uz Jadro, ali, na naše čuđenje, bez puno nervoze i teških riječi. Za to su, kako smo primijetili, uglavnom zadužene supruge ovih ljubitelja oldtimera, koje su sve redom ljute što im muške polovice dobar dio kućnog budžeta potroše na ovaj zaista skup hobi. Samo jedan odlazak na natjecanje u metropolu, primjerice, ne ispadne jeftiniji od 300 eura.

- Kad sam prije 30 godina dovezao svog mercedesa, proizvedenog 1948., kući, žena mi je rekla da sam lud. Pa ja toliko volim sve ovo da zbog jedne jedine felge koja mi nedostaje prijeđem i tisuću kilometara - otkriva nam Marković, čiju strast za oldtimerima, srećom, sada dijele i supruga i osmogodišnji sin, i sam vlasnik nekoliko pehara zarađenih u utrkama starih motora.
- Tata, šta ovo smrdi u našem autu? Ka da je netko vozio na ručnoj - primijetio je odmah mali Antonio.
- Ma pusti sad to, hajmo jesti - odgovorio mu je pape, pa se za ostalim sudionicima utrke uputio na ručak, a potom svi skupa via Makarska. Sve je to zbog druženja, to je, zaključili smo, jedina istinska svrha ovih utrka na kojima svi pobjeđuju.

 
 
Piše: Diana Barbarić
Snimio: Nikola Vili
ć
 
 
 

Objavljeno: 21. rujna 2003.    
IZVOR: "Slobodna Dalmacija"

 

 

 

 

  Back to "News"                                                                                        Top of page                                                  Back to "News - Arts, Culture &..."