www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


NA OMIŠKOJ STINI (6)

 

Kamena mjera grada

Možda je Omiš, ipak, naš najkontrastniji grad i treba ga doživljavati kao umjetničku sliku, kao baladu, sjajnu zabavu, ali i kao prijetnju. Pun je starih priča kojima vrve primorski gradovi čije jezgre kao da se dvoume između življenja i umiranja, između punog intenziteta života, mladenačke radosti, gužve, pjesme, navale stranih gostiju, a s druge strane, pod istim okriljem prividno prijetećeg, ali blagoga kamena, znaci su prolaznosti i smrti

piše: Anatolij KUDRJAVCEV

Ulice Omiša uživaju u igri skrivača te ni približno ne prihvaćaju zakon usporednica. Vole se koristiti ponekim voltom kao maskom ili kao navještajem.
Reklo bi se da kudikamo više vole sjene i tamu negoli svjetlost koja osuđuje na doslovnosti. A kad biste trebali odrediti ono osnovno pravilo omiške igre oblika, zatim i slutnja, onda vam ne bi preostalo drugo nego pomoć kamena. Omiš je, naime, posljedica kamena te živi u njegovoj vlasti.

Pasionski znak

Namjerili ste se, primjerice, na srdačnu gospodu, dva brata Popovca, pogonskog električara Ivana i bravara Antu, i oni su vam temeljito opisali pasiju svoga trećeg brata, već spomenutog Mihovila Popovca. Ispričat će vam, naime, kako je njihov brat na svojim leđima doteglio svaki kamen za gradnju svoje kuće na visokomu predjelu nazvanom Peovo. Taj doneseni kamen nije samo konkretnost, nego i nekakav pasionski znak. I kad stignete do dvorišta te kuće, koja se smjestila gotovo uz samo brdo, ne možete odoljeti glasu koji vam odatle došaptava nešto poput fatalnosti.
Jer kao da sve te zgrade izazivaju visinu nad sobom, a vjeruju u milosrđe okomitih stijena čije kamene gromade neutralnim promatračima izgledaju izrazito prijeteće. Eto što znači iskonska vjera u prisnost rodbinskoga kamena i čvrsto vjerničko oslanjanje na božju zaštitu! Tko zna da li se igdje drugdje na svijetu s takvim graditeljskim povjerenjem prilazilo liticama i dočekalo njihovu toliku prijaznost! Potresi nemaju pristupe Omišu i stoga tu sve miruje u neobičnomu skladu prirodnoga i umjetnoga.

Spoj kuća i brda

Braća Ante i Ivan Popovac, čuvari omiških tajniUostalom, Mihovil će vam pokazati jednu od prostorija svoje kuće u kojoj ćete zateći prirodnu liticu kao jedan od glavnih zidova. Zatečeni kamen očuvan je u njegovim praoblicima, koje je ljudska ruka nježno izgladila i pretvorila u zapisnu ploču pretpovijesti. Tu Mihovilov sin već ostvaruje galerijski prostor u čijim će udubinama, nalik mediteranskim ponarama, biti izložena kiparska djela s arheološkim kontekstom.
Ali već u susjednoj kući, inače najnovijega graditeljskog imidža, čija su ulazna vrata slučajno ostala otvorena i naklona vašemu radoznalom pogledu, zatekli ste još jedan dokaz takve privrženosti. U očito moderno namještenoj dnevno-boravišnoj sobi, nalik dvorani za najaktualnija okupljanja, iznenađuje vas još jedan izvorno kameni zid s nazočnošću zadane litice. Kuća i brdo spojeni su, dakle, u neraskidivo bratstvo koje se, doduše, zauvijek odreklo gusarenja, ali iznad svega poštuje sklad bivšeg i sadašnjeg.

Gradski kontrasti

S takvim mislima pretvorenim u nešto poput duge među oblacima aktualnih zbivanja, od Mihovilove kuće silazite prastarim stepeništem pored crkve sv. Mihovila i pripremate se za nove susrete s omiškim iznenađenjima. Naprosto osjećate kako vas svaki prozor na tim šutljivim kućama, punim skrivenih priča, vabi u neki diskretni posjet. I vi biste ih, s posebnim guštom, sve posjetili. Ne biste ništa jeli ni pili nego samo gledali i slušali, eventualno njuškali. Spuštene zavjese pojačavaju vašu znatiželju i vi se počinjete divno zabavljati zamišljajući nekakve sudbine i životne igre što su se događale, a možda se i još događaju u tim nevidljivim sobama gusarskih nasljednika.
Eto, to su one stare mediteranske priče kojima vrve svi naši primorski gradovi čije jezgre kao da dvoume između življenja i umiranja. Stoga vas spopada nekakva suluda želja da se dokopate omiškoga Vangrada, odnosno da se provučete kroz istočna gradska vrata i krenete prema groblju te posjetite omiške pokojnike.
Ljubav i prijetnja kamena nad omiškim kućamaJer takav je to grad i takvi su mu pozivi. S jedne strane nevjerojatan intenzitet života koji simulira mladenačku radost, pa galama, gužva, pjesme, uzburkani ritam zbivanja te navala stranih gostiju, a s druge, u neposrednoj blizini i pod istim okriljem prividno prijetećeg, ali još uvijek blagoga kamena, nemilosrdni znaci prolaznosti i smrti!
Možda je Omiš, ipak, naš najkontrastniji grad i treba ga doživljavati kao umjetničku sliku, kao baladu, kao sjajnu zabavu, ali i kao neobičnu prijetnju.

 

 

Svršetak feljtona

 
 

Objavljeno: 23. listopada 2003.    
IZVOR: "Slobodna Dalmacija"

 

 

 

   Back to "History of Omiš, Croatia"                                                    Top of page                                                       Back to "News - Archive 2003"