www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Gradi se replika dubrovačkog galijuna

Omiški brodograditelji započeli posao prema starim nacrtima 

 

OMIŠ/DUBROVNIK - U omiškom brodogradilištu "Loger", u vlasništvu Frane Miline i njegovih sinova, koji se godinama bave gradnjom i održavanjem drvenih brodova, započeo je rad na replici dubrovačkog galijuna, slavnog jedrenjaka iz vremena Dubrovačke Republike. U taj posao koji je vrijedan 600 tisuća eura, ali i znatno vrjedniji kao istinski graditeljski pothvat, omiški su se brodograditelji upustili na inicijativu dubrovačke Turističke agencije "Elite Travel" i turističkog obrta "Mila majka" vlasnika Bogomira Vukovića. Nekoliko stoljeća nakon što je dubrovački galijun plovio morima, do svibnja 2005. godine planira se izgraditi isti takav brod koji će u ovom vremenu, umjesto prijevoza raznih vrijednih tereta, biti namijenjen za turizam.

Galijun se gradi prema nacrtima iz arhiva dubrovačkog Pomorskog muzeja i u cijelom poslu brodograditelji usko surađuju s vrhunskim stručnjacima za povijest brodarstva i drvene brodogradnje. Naš partner u ovom poslu, obrt "Mila majka", preuzet će brod nakon završetka izgradnje, a na nama je da osmislimo izletničke i druge programe. Bit će to, u svakom slučaju, jedan potpuno novi koncept u izletničkim programima - rekao je direktor "Elite Travela" Marko Rešetar koji dodaje da će posada galijuna biti u povijesnim kostimima, a brod bi na svoja putovanja trebao isplovljavati iz starog dubrovačkog porta.

 


Nakon opsežnih priprema, u "Logeru" je ovih dana počelo rezanje i slaganje šablona galijuna, a već idućeg tjedna očekuje se postavljanje rebara i sastavljanje broda koji će biti dug 27, a širok 7 i pol metra.
Nabavljena je i potrebna drvena građa, pa je tako u omiško brodogradilište dopremljena hrastovina iz Slavonije i Like, dok je na dubrovačkom području, na Obodu, pronađeno 60-ak godina staro drvo murve koje će biti idealno za izradu drvene plastike galijuna.

 

Piše: O. Gustin  
Objavljeno: 23. kolovoza 2003.    
IZVOR:"Slobodna Dalmacija"

 
 
 
 

 

 

  Back to "News"                                                                                        Top of page                                                   Back to "News - Arts, Culture &..."