www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Dubrovački Galijun

 

Galijun Dubrovačke Republike se izgradio u gnijezdu Omiških gusara!

 - Omiški brodograditelji, prema starim nacrtima, dovršili posao stoljeća...

 

 

Omiško brodogradilište "Loger"

 

OMIŠ/DUBROVNIK - U omiškom brodogradilištu "Loger", u vlasništvu Frane Miline i njegovih sinova, koji se godinama bave gradnjom i održavanjem drvenih brodova, završio se rad na replici dubrovačkog galijuna, slavnog jedrenjaka iz vremena Dubrovačke Republike. U taj posao koji je vrijedan 600 tisuća eura, ali i znatno vrjedniji kao istinski graditeljski pothvat, omiški su se brodograditelji upustili na inicijativu dubrovačke Turističke agencije "Elite Travel" i turističkog obrta "Mila majka" vlasnika Bogomira Vukovića. Nekoliko stoljeća nakon što je dubrovački galijun plovio morima (porinuo se 24. kolovoza 2005. godine) koji će u ovom vremenu, umjesto prijevoza raznih vrijednih tereta, biti namijenjen za turizam.

Galijun se izgradio prema nacrtima iz arhiva dubrovačkog Pomorskog muzeja i u cijelom poslu brodograditelji su usko surađivali s vrhunskim stručnjacima za povijest brodarstva i drvene brodogradnje. Bitno je ipak napomenuti da su većinu radova izveli vrhunski majstori drvene brodogradnje u Hrvatskoj, vlasnik brodogradilišta, Frane Milina, i njegov sin Ivica (Ivo) Milina

Naš partner u ovom poslu, obrt "Mila majka", preuzet će brod nakon završetka izgradnje, a na nama je da osmislimo izletničke i druge programe. Bit će to, u svakom slučaju, jedan potpuno novi koncept u izletničkim programima - rekao je direktor "Elite Travela" Marko Rešetar koji dodaje da će posada galijuna biti u povijesnim kostimima, a brod bi na svoja putovanja trebao isplovljavati iz starog dubrovačkog porta.

Brod je dug 27, a širok 7 i pol metra. Za izgradnju je korištena hrastovina iz Slavonije i Like, dok je na dubrovačkom području, na Obodu, bilo pronađeno 60-ak godina staro drvo murve koje je idealno iskorišteno za izradu drvene plastike galijuna.

 

Originalni tekst: O. Gustin - Objavljeno: 23. kolovoza 2003.  IZVOR:"Slobodna Dalmacija" 
Nadopuna teksta: Ugo Matulić
Fotografije: Denis Fistanić
 
/Preinaka teksta 24. kolovoza 2005. - Ugo Matulić /
 
 

                                                                          Picture gallery...

 

     Back to "News"                                                                                    Top of page