www.almissa.com

Omiš, Croatia

 

- Site map

- Picture Gallery

- Video Gallery

- Information

- History

- Arts, Culture &...

- People

- News

- Chat Room

- Curiosity

- Search

- Links

- Guestbook

- WEB Statistics

- Send E-Card!

- What's new?

 

Contact Us!

© 2003-2008 www.almissa.com. All rights reserved.


Vrane i Pilip

(Zabavni magazin/Otvorena tribina čitatelja vezanih uz omiške događaje)

 

   

"OMIŠ, HRVATSKA" ("Glagoljica je pismo, kojim se Hrvati služe već preko tisuću godina. Njome su se pisali kako staroslavenski tekstovi hrvatske redakcije - osobito crkvene bogoslužne knjige, tako i hrvatski tekstovi najrazličitijih namjena." )

"Želili bi kada bi naše ćakule bile povod za promjene u našemu, voljenome mistu. Isto tako, volili bi da ono cvate od radosti i veselja u lipšoj sadašnjosti i još lipšoj budućnosti - i da žive vječno uspomene na knezove Kačiće, pjesnike Juru Kaštelana i Josipa Pupačića, slikara Milovana Stanića, legendarnog Marina Mindoljevića... i sve ostale velikane našega rodnoga mista - Omiša."

Vrane i Pilip

 

 

1. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš na situaciju u poglavarstvu grada Omiša?"

Pilip: "E moj Vrane, nije dobra... najviše mi je ža dice, koja nemaju di ić u školu!"
 
Vrane: "Kako to... pa zar mi nemamo dvi škole?"
Pilip: "Imamo, ali na 1100 učenika ima samo 14 učionica... bidna dica!"

 

 

2. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš o Kamenoj Klupi, jesu li je tribali srušit?"

Pilip: "Ma daj Vrane, nemoj moj mi ništa govorit. Mogli su makar ostavit pet metri za uspomenu...!"
 
Vrane: "Je, u pravu si Pilipe! Ona je bila simbol nekoliko generacija naše mladosti!"
Pilip: "A moj Vrane, tako nan i triba kad nima pravog, fetivog Omišanina na čelu, koji bi gleda naše interese a ne svoje.!"

 

 

3. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš o crkvici Sv. Petra na Priku - oće li je skoro sanirat? Čuja san da čekaju na građevinsku dozvolu...!"

Pilip: "A, nije in tribala dozvola kada je Fido probija cestu na Ticama i za "Dvore Ćurlinove"...!"
 
Vrane: "... je, dobro govoriš Pilipe - spomenik "A" kategorije trune, a "Oni" grade sebi dvorce... šta možemo...!"
Pilip: "Mogli bi puno toga mi učinit kad bi se na čelo grada dolazilo po sposobnostima a ne po političkom opredjeljenju!"

 

 

4. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš o tome šta se Puljiz proširija i priko lita zapasaje pola krila crkve Sv. Mihovila sa svojin stoloviman?"

Pilip: "A, šta  ću ti reć - čudin se šta ne prodaje srdele isprid oltara... ajme žalosti, mora bit da popi imaju dobru spizu za obid!
 
Vrane: "A šta bi reka na plastičnin škurama koje Puljiz ima na svojoj kući na Pjaci... al' nebi tribale bit škure drvene, ka i svake druge?"
Pilip: "Je, slažen se s tobon, ali moraju i oni u "Mosora" zaradit koju kunu - al' isto tako nebi tribalo imat "plastiku" u Starome Gradu!"

 

 

5. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš na našu Pjacu priko lita... toliko je zatrpaju stoloviman da čovik nemore proć a da ne rumbaje u ljude, stolove i katrige?"

Pilip: "... E moj Vrane, da invalidi moraju zaobilazit Pjacu za vrime lita, jerbo nema njanci mista za jednog čovika proć ... ajme žalosti od Boga!"
 
Vrane: A šta bi reka na to da furešt nemore niti poštenu sliku slikat od pustih suncobrana koje zaklanjaju pogled na kampanel i Mirabelu?"
Pilip: "Vrane moj dragi, nemoj mi ništa govorit... izgleda da in je važnije iscidit svaku kunu od furešta negoli mu dat da slika lipotu našega mista!"

 

 

6. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš o omiškome starome groblju... još davne 1984. godine, u "Turističkom vodiču", pisali su kako će bit uređeno u spomen-perivoj?"

Pilip: "E moj Vrane, tako nan je kako nan je - kad ne vodimo računa o mistu di su mrtvi bili, kako ćemo vodit računa o mistu di živi obitavaju!"
 
Vrane: "Eto, prošlo je više od 20 godina a vlasti nisu ništa napravile - pari mi se da ova demokratska vlast nije ništa bolja od "One" bivše!"
Pilip: "Je Vrane moj, šta bi rekli naši stari: "Vuk dlaku minja, ali ćud nikad!"... a mi smo, ipak samo obične ovce... prema njima vukovima!"

 

 

7. ćakula

Vrane: "Šta bi se tribalo desit gradonačeliniku grada Omiša pa da nan svima bude bolje?"

 

 

Pilip: "%#@&!"

 

 

Vrane: "Ma, vidi ti njega...Pilipe!... nisan te pita da li su dinosaurusi tribali izumrit...

nego šta bi se tribalo desit gradonačeliniku grada Omiša pa da nan svima bude bolje?"

 

 

8. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš bi li bilo dobro kada bi se ponovo stavio u upotrebu "Stup sramote", na Poljičkom Trgu u Smokvici?"

Pilip: "Ma daj Vrane ne balamudi!... ma čekaj zeru... kad malo bolje razmislin ne bi bila loša ideja - tribalo bi za njega vezivat sve one koji čine loše našemu gradu!"
 
Vrane: "Je li misliš da bi puno njih bilo na listi za vezivanje za "Stup sramote?"
Pilip: "Da puno... "Lista čekanja" bi se tribala sastavit... ja mislin da bi za kandidate tribalo najprije zavirit u prostorije gradskog poglavarstva, pa tek onda na druga mista. Zar nije žalost Božja da Makarska ima jači turizam od nas... vidi koju mi lipotu imamo: "Rika, More, Planine, Radmanove... ma di ima ove lipote". Srića je samo da nismo prodali "Festival Klapa" prije kojih dvadesetak godina... tek bi onda bili jadni... makar nan se tu Bog smilova!"

 

 

9. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš o spomenik-zastavi koja je posvećena poginulim braniteljima Domovinskog rata koju su podigli pokraj, sada već nepostojeće, Kamene Klupe?"

Pilip: "Ajme ironije... podigli su spomenik poginuloj mladosti na iston mistu di su srušili simbol omiške mladosti - Kamenu Klupu. Ja mislin da su mogli nać bolje misto za odat počast poginulin braniteljima, a ne na ruševinama Kamene Klupe!"
 
Vrane: "Samo da se tom spomeniku ne desi isto ono šta se desilo spomen ploči palih boraca za vrime II. svjetskog rata, koja je bila postavljena na Pjaci i koja je nažalost uništena."
Pilip: "Je, Vrane moj... a na njeno misto je Puljiz postavija reklamu za svoj restoran. To samo mi možemo napravit!  Kako će nas samo buduće generacije gledat kada budu vidili da smo priznavali žrtve naše dice a istovremeno zanijekali žrtve naših očeva i didova? I jedni i drugi su se borili sa iston željon u srcu - za slobodu svog naroda, a jednima je odana počast a drugima zaborav!?"

 

 

10. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš o tome da svi sa ponosom slavimo naše pjesnike - Juru Kaštelana i Josipa Pupačića, a da furešt za vrime lita nema di kupit njihove zbirke poezije u niti jednoj od omiških knjižara?"

Pilip: "Je li borati... nisan zna!"
 
Vrane: "Je, zar ne bi bilo lipo kada bi furešti mogli kupit njihove zbirke izabranih pisama - na rvackon i stranin jezicima!?"
Pilip: "Je, Vrane moj... bila bi to prava stvar, ali pari mi se da to one u poglavarstvu grada Omiša nije brige. Njima je važnije da uvate dobru štaciju u prvin redovima, za vrime "Festivala Klapa", da ih se može vidit  na televiziji. Bilo bi in puno bolje kada bi više učinili za svoj grad, a ne da poziraju u svečanin veštitima i puderon na licu za bolju TV prezentaciju!"

 

 

11. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš oće li ovo lito bit održani "Ludi Skokovi"?"

Pilip: "Vrane moj, ne bi ti zna reć... sve zavisi o tome oće li Dujma i Ugo doć iz Jamerike!"
 
Vrane: "Zar nije sramota šta sve ovisi o njima dvojici... lani nisu mogli doć i "Ludi Skokovi" se nisu održali... zar oni tribaju doć iz Jamerike da bi napravili feštu na mulu i okupili sve Omišane? Siguran san da bi se više nas moglo uključit u organizaciju "Ludih Skokova" i pomoć in!"
Pilip: "Je, Vrane moj... da nama nije važnije sidit, jist, lokat i grintat, umisto da in pomognemo. Kada bi bilo više ka njih, i svih onih koji čine dobroga za naše malo misto, moglo bi se puno više lipjih stvari organizirat za zabavu furešta i pučanstva - naročito za vrime lita!"

 

 

12. ćakula

Vrane: "Pilipe, je si li čuja da Ugo Matulić radi na internet stranici Omiša iz Čikaga? Čuja san da daje posebnu posvetu ljudima Omiša od prije, danas i sutra?"

Pilip: "Je, čuja san i ja. Ma, je li mu ko pomaže?"
 
Vrane: "Je, najviše mu pomaže Denis Fistanić i s vrimena na vrime nekolicina Omišana. Uglavnom mu više pomažu Omišani u dijaspori nego Omišani iz Omiša. Čuja san, isto tako, da se Vatro uvatija da mu pomogne koliko može. WWW.ALMISSA.COM je naročito značajna za buduće generacije Omišana, a i sve one koji žele više da znaju o našemu malome mistu i ljudima u njemu."
Pilip: "Je, Vrane moj... takvi smo ti mi sorte. Sve falimo naše kada činu pravu stvar ali malo nas oće da pomogne. Toliko ima toga materijala, npr. kojeg su skupljali Ante Munitić i pok. dr. Ivo Šaškor, da kad bi se sve to ubacilo na internet - to bi bila mala enciklopedija Omiša. Čuja san da ako pođeš na internet pretraživač i upišeš ime Pjerinka Križanca da ga tamo možeš nać u kategoriji ribara i poznatih Omišana. I njega i sve značajnije ljude Omiša se tu mogu nać... ali lista nije potpuna. Samo kada bi mu više Omišana pomoglo, mogla bi stranica bit još bolja. Svaka mu čast, i neka mu Bog da snage da ne posustane!"

 

 

13. ćakula

Vrane: "Jesi bija Pilipe ovo lito na koncertu onog češkog zbora? Znan da ti voliš zapivat!"

Pilip: "Nisan,gleda san doma film. A kako je bilo?"
 
Vrane: "Da kako? Koncert je bija u Sjemeništu. Isprid stražnjeg ulaza gomile smeća, na pozornici radi samo jedan reflektor, pola zbora u mraku , a pola se vidi, bilo je deset ljudi u publici,  Sramota!!!"
Pilip: "Ma, sigurno zbor ni nevaja, česi iz nekoga sela došli nama , pazi, nama pivat, madaaaaj...
Vrane: "E da samo vidiš, onako jadno obučeni, sunce ij opalilo, ali pivajuuuu, kako pivajuuu. Ko je bija tamo smrza se..."
 
Pilip: "E a jeli bija naš crkveni zbor?"
Vrane: "Nije, oni su imali probu, valjda in je ispočasti slušat čehe??'!!!"

 

 

14. ćakula

Vrane: "Pilipe, šta misliš o našoj dici u osnovnoj školi koja nemaju ni klupa ni katriga, a već je počela nastava - bidna dica moraju sidit na kušinima!"

Pilip: "E moj Vrane, ništa se ne minja nabolje u našemu malome mistu. Dokle god se ne izmini postava gradskog poglavarstva neće nan ništa bolje bit!."
 
Vrane: "Mora bit da niko od njihove dice nije u osnovnoj školi jerbo da je sigurno bi se već nešto uradilo na tome da sve bude kako triba... ma nema veze bitno je da makar možemo besplatno parkirat na Punti... !"
Pilip: "Je Vrane moj, šta bi rekli naši stari: "'Ko se s rogatin bode...!"

 

 

15. ćakula

Vrane: "Ajme meni, umrla je naša draga teta Nediljka. 'Ko će nan sad namištat dici šćugnute ruke i noge?"

Pilip: "E, taka se žena rađa jednon u ijadu godin. Duša je to od žene bila, uvik s osmihon na licu i otvorene duše."
 
Vrane: "Je, toliko nas je zadužila da da je mene pitat tribalo bi njenu Kalu nazvat "Ulicom Nedjeljke Visintin" joliti "Nediljkinon Kalon".
Pilip: "Ma nije ni važno kako se Kala zove... niti kako se je prije zvala: "Kovačića Kala" i "Kala Jakova Matulića", ili kako se sad zove: "Kala Ivana Katušića" - Ta Kala će u našin srcima uvik bit "Nediljkina Kala". Njen duh će živit vječno u Kali kojon je ona svoj cili život dala!"

 

 

Posjetite naše stranice češće za nove ćakule Vrane i Pilipa!

...Posebna zahvala Vrani i Pilipu na ćakulama iz našega maloga mista!

 

- Čitatelji ovih stranica mogu da šalju komentare, s naznakom: "Komentar za Vranu i Pilipa", na adresu:

ugo.matulic@almissa.com

 

Uvjeti za objavljivanje komentara vezanih uz tekstove ćakula objavljenih na ovim stranicama: 

1. Broj ćakule na koji se komentar odnosi,

2. Ime i prezime autora komentara,

3. Mjesto boravišta autora komentara.

 

U slučaju nedostatka gore navednih podataka komentar(i) se neće objaviti.

Napomena: Tekstovi neprimjerenog sadržaja se neće uzeti u obzir za objavljivanje!

 

 

Važna napomena: Svaka podudarnost imena, spomenutih na ovim "zabavnim stranicama", sa stvarnim imenima "naših dragih Omišana" je "čista slučajnost" i kao takvu se treba i uzeti u obzir...!

 

    Back to "News"                                                                                       Top of page